A Szegvári Polgárőr Egyesület éves beszámolója.

A Szegvári Képviselő Testület felkérte a civil szervezeteket, hogy számoljanak be a 2015-évi tevékenységükről. A Szegvári Polgárőr Egyesület a felkérésnek eleget téve elkészítette a beszámolóját, melyet Bihari Ferenc elnök úr a képviselő testület elé terjesztett

A beszámoló  itt olvasható:  

 

Szegvár Nagyközség Önkormányzata

6635 Szegvár Szabadság tér 2.

 

 

Képviselő Testülete

részére

         

 

 

Tárgy: Szegvári Polgárőr Egyesület 2015. évi tevékenységének szöveges beszámolója

 

A Szegvári Polgárőr Egyesület szolgálati tevékenysége a következőképpen alakult 2015. év január hónap 1. napjától 2015. december hónap 31. napjáig terjedő időszakban:


A Szegvári Polgárőr Egyesület tagjai 2015. évben összesen 173 alkalommal teljesítettek a polgárőr szolgálatot. A 173 alkalom során összesen szolgálati idő összese 2183 órát töltöttek szolgálatban. 2015. évben a járőrszolgálat során gépjárművekkel összesen 7961 km-t tettek meg.  A Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségétől kapott 2 db szolgálati kerékpár használata is kiemelkedő, habár annak km futása nem mérhető.

A polgárőrök ebben az évben a rendőrséggel közösen is teljesítettek szolgálatot, ez összesen 738 óra szolgálati időt és mintegy 1227 km tettek meg közösen. A rendőrséggel folytatott közös szolgálati idő a horgászok ellenőrzésére, közúti ellenőrzésre és rendezvények biztosítására lett fordítva.

A Horgász Egyesülettel kötött megállapodás alapján az egyesület munkáját többször segítették a polgárőrök a horgászok engedélyeinek, illetve fogásainak ellenőrzésével, melyre mintegy 153 órát és 916 km-t fordítottak.

A vállalkozók telephelyeinek megfigyelésére, ellenőrzésére kiemelt figyelmet fordítottunk a szolgálatok kiosztása során.  Tagjaink részt vettek a szegvári rendezvények lebonyolításában, és biztosításában. Folyamatosan végezték a temetők ellenőrzését. Mindenszentek időszakában megerősített járőrszolgálatot végeztek.  A temetések alkalmával segítettek a parkolás irányításában, illetve a temetés ideje alatt őrizték a gépkocsikat, a hozzátartozók ingatlanjait.  Folyamatosan ellenőrizték az önkormányzat által fenntartott intézmények épületeit, iskolákat, óvodát, a Polgármesteri Hivatal épületét, ill. sportrendezvények biztosításában is eredményesen részt vettünk.

Ellenőrizték a Posta, a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet épületét valamint annak környékét, valamint külterületen lévő mezőgazdasági gépeket berendezéseket, őszi időszakban aktívan részt vettek a terménylopások megelőzésében.  A szegvári körzeti megbízottakkal a Szegvári Polgárőr Egyesület tagjai rendszeresen együttműködtek.  A rendőrség 2 alkalommal kérte a Szegvári Polgárőr Egyesület segítségét. A Szegvári Polgárőr Egyesület szintén 2 alkalommal tartott vissza bűnelkövetőt a rendőrség megérkezéséig. A polgárőrség több esetben értesítette a rendőrséget engedély nélküli közterületen történő árusítással kapcsolatban. Kiemelt figyelmet fordítottak a külterületen élők lét- és vagyonbiztonságnak javítására, és kapcsolatot tartottak a tanyán élőkkel is.

A betakarítási időszakokban megerősített, intenzív járőrszolgálatot végeztünk.

A Szegvári Önkormányzattal a kapcsolatunk jó. Bár részünkre anyagi támogatást nem nyújtanak de, az egyesület telephelyéül  szolgáló Szegvár Szentesi utca 18. szám alatti ingatlan használatáért bérleti díjat nem számolnak fel és kérésünkre szintén anyagi ellenszolgáltatás nélkül biztosították egyes rendezvényeinkre az Önkormányzati ingatlanokat pl. SUZUKI VITARA átadása a az Ifjúsági szállón történt meg.  Melyet ezúton is szeretnénk megköszönni.

Szegvári Polgárőr Egyesület 2015. tevékenységét nagymértékben befolyásolta, hogy a tavaszi közgyűlésen új elnököt választott Bihari Ferenc személyében. Bihari Ferenc az egyesület alapító tagjaként, kiváló emberismerettel, helyi ismerettel és szakmaszeretettel rendelkezik és képes eme lelkes csapatot újra és újra Szegvár Nagyközség egyik legjelentősebb civil szervezetei közé felsorakoztatni. Hatására a Szegvári Polgárőr Egyesület 2015. évi éves statisztikai átlaglétszáma: 31 főre bővült.  (az elmúlt évihez képest 3 fővel emelkedett)

2015. évben  nyert/kapott  támogatások:

 • A Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségétől 2015. évben. Ft,- II. félév 280.000 Ft,- = összesen 2015. évben: 530.000 Ft,- támogatásban részesült.
 • A Szegvári Horgász Egyesülettől 50.000 Ft,- támogatásban részesültünk.                                                                          
 • 2015. évben eszközjellegű támogatásban igen, de egyébb anyagi jellegű támogatásban nem részesültünk.                                     
 • Tárgyi eszköz jellegű pályázaton nyert támogatásunk, kitartó munkánknak és pályázati kedvüknek eredménye. Ezúttal a Hankook Tire Magyarország Kft-hez benyújtott gumiabroncs pályázatuk győzedelmeskedett. A nyertes pályázatnak megfelelően térítésmentesen juthattunk hozzá:                                                                                                                     
 • 4 db 165/65 R 14 méretű téli és                                                                        
 • 4 db 165/65 R 14 méretű nyári gumiabroncshoz.                                              

Melyet ünnepélyes keretek között Hankook Tire Magyarország Kft. telephelyén vehettünk át Rácalmáson.  A téli és nyári gumiabroncsokat egyaránt az egyesület tulajdonában lévő Suzuki Wagon-R Plusz 1.3 GLX típusú személygépkocsihoz használjuk fel. Nagy szükség is van rá, hiszen ezek a kiváló minőségű abroncsok maximális teljesítményt, és biztonságot nyújtanak a sokszor szélsőséges  időjárási körülmények között szolgálatot teljesítő, polgárőrök kollégák számára.

                                

   Szegvári Polgárőr Egyesület delegációja Rácalmáson a Hankook gyárban      

 

Szegvári Polgárőr Egyesület 2015. év július hónap 14. napján írta alá szerződését Vidékfejlesztési pályázaton 100% támogatási intenzitással elnyert Suzuki Vitara AllGrip Premium 1.6 típusú benzines terepjáró személygépkocsira, nagy előrelépés ez a mintegy 31 fő taglétszámot számláló egyesületben, a már-már igen csak „beteges” LADA NIVA terepjáró után, mely a Suzuki Vitara szolgálatba álltását követően még 2015. évben forgalomból való kivonása után, autóbontóba értékesítésre került.  

 

 


Bihari Ferenc a Szegvári Polgárőr Egyesület elnöke a szerződés aláírásakor

                                                   

 • Az új terepjárónk a pályázati kiírás követelményeinek maradéktalanul megfelelt az egyetlen Magyarországon gyártott modell, amely a pályázatban kikötött határidőre leszállításra és Szegvár Nagyközség részére a képviselő testület meghívásával és részvételével hivatalos átadásra került

Gémes László polgármester beszédet mond az átadó ünnepségen

 • Az elnyert gépkocsink Suzuki Vitara AllGrip Premium gépkocsink 5 csillagos NCAP törésteszttel rendelkezik,1.600 cm3-es benzines limitált modell, kiemelkedően magas felszereltséggel (automata klíma, 17” alufelni, ABS, ESP, adaptív tempomat, elektromos külső tükrök, tolatókamera, érintőképernyős audio berendezés, elektromos ablakokkal rendelkezik.
 • A gépkocsi támogatással együtt:
  • ingyenes forgalomba helyezést
  • 4 év Suzuki Casco-t
  • 150.000 forint értékű üzemanyagkártyát
  • vezetési tréninget
  • kötelező arculati elemeket  
  • kiterjesztett garancia 4 évre (3+1 év vagy 150.000km)
  • téli kerék szett-et is kaptunk.

Elnyert/kapott támogatások felhasználásának rendje 2015. évben

 

 • A Szegvári Polgárőr Egyesület a kapott támogatásokat járművei üzemeltetés, javítás/karbantartás, rezsi és adminisztrációs valamint a szolgálatteljesítéshez szükséges formaruha beszerzéseinek költségeinek fordította

A Szegvári Polgárőr Egyesület 2015. évben 1 db Suzuki Vitara AllGrip (Frsz:NIM 739)  típusú terepjáró személygépkocsival és 1db Suzuki Wagon-R (Frsz:HUS 336) típusú személy gépkocsival rendelkezett, és  látta el szolgálati feladatait.

              

                            Suzuki Vitara AllGrip                                                                Suzuki Wagon-R

 • Szegvári Polgárőr Egyesület honlapja is megújult, az egyesület új „domain” nevet vásárolt és immáron a facebook elérhetőség mellett, a képviselő testület tagjai az egyesület jelentősebb eseményeit a www.szegvar-polgarorseg.hu  honlapcímen is nyomon tudják követni.                                                                                                                                             
 • 2015.évben a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége Vighné Somodi Rita titkár asszonyt önzetlen és lelkiismeretes munkája elismeréséül a Polgárőrség Bronz Nagykeresztjével tüntette ki.

                                                

Az elnyert és kapott támogatásokkal, elismerésekkel/kitüntetésekkel a Szegvári Polgárőr Egyesület értéket teremetett, valamint hozzájárult ahhoz, hogy a Szegvár Nagyközség településen az emberek számíthassanak saját közösségükre nemcsak a szükségben, hanem az ünnepeken is egyaránt, valamint biztonságban élhessenek ott, ahol elődeik is éltek!

 

 

 

Kelt, Szegvár 2016. év 03. hónap 20. napján

 

 

 

Tisztelettel kérem, beszámolom szíves elfogadást!

 

 

 

                                                           P.H.

 

 

                                                                       Bihari Ferenc s.k.

                                                                        Szegvári Polgárőr Egyesület

                                                                                                                                          elnök